Akkerbouw

Nieuws 745 x bekeken

Leden NAV staan ook achter samenwerking met VTA

Lelystad – De leden van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zijn akkoord met een onderzoek tot samenwerking met de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Het besluit is unaniem genomen op de ledenvergadering woensdagavond in Lelystad.

De NAV richt zich op de collectieve belangenbehartiging van de akkerbouwer, zegt voorzitter Teun de Jong. “De NAV is twintig jaar geleden opgericht naar aanleiding van een hervorming van het EU-landbouwbeleid. Toen werden de graanprijzen drastisch verlaagd. Dat had grote gevolgen voor de hele akkerbouw. Er zijn toen ook trekkeracties gevoerd. De VTA richt zich vooral op markt- en prijsinformatie.”

De NAV streeft naar faire opbrengstprijzen, zegt De Jong. “Zodat de akkerbouwers de kostprijs krijgen vergoed plus een ondernemersmarge." Wat de NAV betreft sluiten ook de akkerbouworganisaties van de ZLTO, LTO Noord en de LLTB zich aan bij de samenwerking. "Dat is ons ideaal.”

De leden van de VTA waren op ledenvergaderingen in januari en februari al akkoord gegaan met het onderzoek naar de samenwerking met de NAV, maar niet unaniem. Veel leden hechten aan het behoud van het prijsinformatiesysteem van de VTA.

Of registreer je om te kunnen reageren.