Akkerbouw

Nieuws

ISAAA: areaal transgene gewassen groeit 6 procent

Manila – Het areaal transgene gewassen groeide vorig jaar met 6 procent naar 170,3 miljoen hectare. Het areaal is voor het eerst groter in minder ontwikkelde landen dan in geïndustrialiseerde naties.

Dat meldt de International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA), een organisatie die zich inzet voor de acceptatie van biotechnologie.

Volgens ISAAA groeide vorig jaar 52 procent van het areaal in minder ontwikkelde landen. Dat was in 2011 nog precies de helft. ISAAA-voorzitter Clive James juicht de groei toe. “De teelt van transgene gewassen draagt bij aan voedselzekerheid en het verminderen van armoede in de kwetsbare gebieden van de wereld. De opbrengsten zijn hoger en er zijn minder geld en gewasbeschermingsmiddelen nodig voor de teelten. Transgene gewassen zijn essentieel, maar geen vervanging voor goede landbouwmethoden als vruchtwisseling en het bevorderen van ziekteresistenties.”

ISAAA telde in 28 landen transgene gewassen, waarvan acht in de geïndustrialiseerde wereld. De Verenigde Staten hebben met 69,5 miljoen hectare het grootste areaal, gevolgd door Brazilië met 36,6 miljoen hectare. Van alle landen groeide het transgene areaal in Brazilië vorig jaar het hardst met 21 procent.

De Europese Unie verbouwde een record van 129.071 hectare Bt-mais. Het is het enige transgene gewas dat in de EU op commerciële basis wordt geteeld.

James verwacht een verdere groei van het areaal transgene gewassen in de wereld. “In de VS is de eerste droogteresistente mais toegelaten. Ook mag in diverse landen voor het eerst sojabonen worden geteeld met een dubbele resistentie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.