Akkerbouw

Nieuws 4021 x bekeken 4 reacties

Geen effect niet-ploegen op gewasopbrengst zandgrond

Vredepeel – Het achterwege laten van ploegen heeft op zandgrond geen effect op de gewasopbrengsten.

Het PPO-proefbedrijf in Vredepeel onderzocht het effect van verschillende grondbewerkingen. De proef wordt uitgevoerd in een vruchtwisseling met aardappelen, bieten, zomergerst, conservenerwten, prei en mais. Bij niet-kerende grondbewerking wordt de bodem gemengd tot een diepte van maximaal 15 centimeter. Bij ploegen is de diepte maximaal 30 centimeter.

De opbrengsten van de niet-geploegde percelen zijn gemiddeld gelijk aan die van de geploegde percelen. Het jaar er voor waren de opbrengsten op de niet-geploegde percelen nog ongeveer 5 procent lager.

In de biologische teelt waren de opbrengsten op de niet-geploegde percelen wel lager. In deze vruchtwisseling zijn de bieten vervangen door peen. De oorzaak van de verschillen tussen gangbaar en biologisch is onduidelijk, meldt WUR.

De onderzoekers verwachten dat zonder ploegen de bodemkwaliteit verbetert, de bodem weerbaarder wordt tegen ziekten, de biodiversiteit toeneemt en de mineralenbenutting verbetert. Daarnaast bespaart niet-ploegen op arbeid en brandstof. Deze effecten worden verder onderzocht.

Laatste reacties

 • CEA

  Niet akkoord, bij onze onderzoeksinstelling aan de landbouwschool van Sint - Niklaas hebben onze onderzoekers aangetoond dat ploegen, gecombineerd of in afwisseling met diepwoelen, steeds voor de beste wortelontwikkeling zorgt. Bijgevolg heeft dit een effect op de opbrengst van de gewassen die op deze (zand)gronden groeien.

 • jampie

  met name op lichtere gronden zoals zand en dal ben ik er zeker van dat met name in de aardappelteelt de opbrengst gemiddeld hoger ligt bij niet ploegen

 • ed12345

  Behalve voor bieten vraag ik me af waarom 30cm diep te ploegen. Hier wordt vaak gewerkt met de disk ripper dat is een schijfeg met daaraan vast een woeler als er gestopt wordt met ploegen is het meestal de bedoeling de eerste keer de ploegzool kapot te breken daarna wordt er meestal minder diep gewerkt .De dekking is beslist minder goed als met ploegen .B.v. in mais moet het stro goed gehakselt zijn om het er redelijk onder te krijgen

 • gerstiroma

  bij niet ploegen gaat de mechanische onkruid bestrijding veel slechter door de de onverteerde gewasresten

Of registreer je om te kunnen reageren.