Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

EU straft VS voor dumpen ethanol

Brussel – De Europese Unie voert een strafheffing in van 9,5 procent op de import van ethanol uit de Verenigde Staten. Brussel wil zo dumping van Amerikaanse ethanol op de Europese markt stoppen. De heffing ging zaterdag in.

De Europese Commissie deed onderzoek naar de import van ethanol in 2010 en 2011. Volgens de Commissie was ethanol in de VS duurder dan in de EU en dus was sprake van dumping. De anti-dumpingheffing is gebaseerd op het prijsverschil.

Het onderzoek is gedaan op aandringen van ePure, de Europese brancheorganisatie van ethanolproducenten. Secretaris-generaal Rob Vierhout is blij met de heffing. “In de EU ligt 40 procent van de productiecapaciteit stil door de goedkope import uit de VS. We verwachten dat de vraag naar Europese ethanol weer groeit. Dumping speelt niet bij import uit andere landen.”

De sector in de EU gebruikt vooral tarwe en mais om ethanol te maken. Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw kan niet zeggen of de heffing invloed gaat hebben op de graanprijzen. “De EU verwerkt bijna 10 miljoen ton graan tot ethanol. Dat is een klein deel van de totale graanproductie van 275 miljoen ton. De graanprijs hangt af van vraag en aanbod en van politieke besluiten rond het gebruik van biobrandstoffen.”

De EU-heffing is uniek omdat anti-dumpingmaatregelen gewoonlijk worden opgelegd aan bedrijven en niet aan een hele sector in een land. De ethanolproducenten in de VS zijn dan ook woedend. “Er is geen bewijs voor dumping”, zeggen de brancheorganisaties RFA en Growth Energy. “Dit is nooit eerder gebeurd. Het is je reinste protectionisme van de EU. We zullen deze beslissing op alle mogelijke manieren aanvechten.”

Laatste reacties

 • ed12345

  de geschienis herhaalt zich in de jaren 1800 gingen de graanprijzen naar een ongekent laag niveau door het open leggen van de west in de USA met graanbedrijven van toen al soms 1000enden ha's met in europa meestal velden van hooguit enkele ha's en alles met de hand waar in de USA in 1871 de eerste combines verschenen Hier is de ethanol heel groot opgezet met miljoenen tonnen mais tot hun beschikking logisch dat die tegen lagere prijzen kunnen leveren

 • denker123

  Nee @ ed de maisprijs is praktisch hetzelfde in de V.S.en Europa,het is de wereldmarktprijs.De V.S.kunnen dit jaar zelfs nog niet de helft van de maisexport realizeren van een jaar eerder.Het is echt dumpen van ethanol omdat ze het in de V.S. ook bijna niet kunnen verkopen.

 • ed12345

  Denker 123 lees effe.: USDA minder mais beschikbaar prijs stijgt: van 12 jan dan zul je de reden zien van minder export .OP dit moment mogen we zeggen dat mais gewoon duur is op de chicago beurs dat komt niet omdat ze er geen raad mee weten Mais en soya prijzen worden wereld wijd bepaalt door de beurs van Chicago de anderen volgen .Of het logisch is laat ik in het midden maar wat er in de USA cornbelt gebeurt is de prijszetter voor mais en soya
  Brazilie heeft de oppervlakte en het klimaat maar NOG niet de infrastruktuur
  om de USA van de troon te stoten maar zo lang de beurs in chicago is en het hoofdzakelijk amerikaanse speculanten zijn die de beurs voor een groot deel beheersen zullen zij steeds naar de cornbelt kijken .Vergeet niet dat zo'n 40 jaar terug 2 /5e van de HELE WERELD mais productie kwam uit EEN staat
  n.l. IOWA natuurlijk is er sinds dien heel veel veranderd maar vergeet niet dat beurs speculanten geen boeren zijn maar gewoon mensen met veel geld die gokken dus dat hele landbouw gebeuren niet op de voet volgen zoals jij en ik

Of registreer je om te kunnen reageren.