Akkerbouw

Nieuws 2644 x bekeken

Door Frans noodweer 1.500 ha aardappelen verloren

Calais - Door het noodweer dat in het najaar het noordwesten van Frankrijk heeft getroffen, is uiteindelijk 1.500 hectare aardappelen en nog eens 120 hectare pootgoed verloren gegaan. De meeste van de 1.200 hectare bedreigde suikerbieten kon echter alsnog geoogst worden.

Bij pootgoed en aardappelen kan de schade nog oplopen doordat partijen die wel gerooid konden worden alsnog door de afnemer worden geweigerd, vreest de regionale boerenbond FDSEA. Behalve de aardappelen zijn door de enorme regenval ook 22 hectare witlof, 250 hectare lijnzaad en percelen met wortelen en voedermais verloren gegaan. ''Voor sommige akkerbouwers zijn de gevolgen dramatisch'', aldus de FDSEA.

Wat betreft suikerbieten werd oorspronkelijk gevreesd dat zo'n 1.200 hectare niet meer geoogst zou kunnen worden. Volgens de regionale commissie voor de bietensector CIB is de schade uiteindelijk beperkt gebleven tot niet meer dan 42 hectare. Dat is vooral te danken aan het feit dat suikerfabrikant Tereos een fabriek in Attin bij Calais tot eind januari open heeft gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.