Akkerbouw

Nieuws

Deelname Unitip levert bietenteler 1.000 euro op

Dinteloord - Suikerbietentelers die deelnemen aan het teeltregistratiesysteem Unitip halen gemiddeld een 150 tot 200 euro hoger saldo van een hectare suikerbieten dan de telers die niet deelnemen. Dat blijkt uit de door Suiker Unie gepubliceerde resultaten van Unitip over teeltjaar 2012.

Sinds 2008 stijgt de suikeropbrengst van deelnemende telers 331 kilo per hectare meer dan van de overige telers. Voor de gemiddelde bietenteler is dat een bedrag van 1.000 euro per jaar. Het aantal deelnemers nam in 2012 toe tot ruim 1.500; 18 procent van het bietenareaal.

Het opkomstpercentage steeg van ruim 70 procent in 2001 naar ruim 80 procent in 2012. Dat is deels te danken aan verbeteringen van het bietenzaad, maar ook hebben telers steeds meer aandacht voor een goed zaaibed en zaaitechniek. Dat resulteert niet alleen in een hogere opbrengst, maar zorgt ook voor minder oogstverliezen door een regelmatiger stand van het gewas.

Analyse van de bietenleveringen van Unitiptelers laat zien dat de suikeropbrengsten per hectare tot in november stijgen. Daarna dalen de suikeropbrengsten door bewaarverliezen. De financiële opbrengsten stijgen echter gedurende de hele campagne. Vanuit financieel oogpunt lijkt late levering dus het gunstigst.

Of registreer je om te kunnen reageren.