Akkerbouw

Nieuws

Daling tarwenoteringen zet door

Den Haag - De daling van tarwenoteringen lijkt vooralsnog niet te eindigen. De oorzaak ligt vooral in gunstige weersomstandigheden in de VS terwijl de export vanuit hetzelfde land 5 procent achterblijft bij vorig jaar. Vreemde tarweaankopen laten het tij nog niet keren. Dat schrijft het Productschap Akkerbouw.

Voor het maartcontract maaltarwe werd in Parijs vrijdagmiddag 242,50 euro per ton betaald en in Londen deed hetzelfde contract voor voertarwe 203 euro per ton. Maaltarwe noteerde 23 januari nog 250 euro en voertarwe begin februari nog meer dan 214 euro. Een graananalist van het Productschap wijst op een serie opmerkelijke aankopen van tarwe door Rusland, China het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Brazilië.

China kocht 500.000 ton tarwe. Het betreft 400.000 ton Canadese en 100.000 ton Australische tarwe. Analisten verwachten nu dat China minimaal 3,4 miljoen ton tarwe zal kopen in 2013. In de laatste twee jaar kocht China niet meer dan 2 miljoen ton. Mogelijk koopt China Indiaas graan omdat India volgens Indiase media een groot volume tarwe wil exporteren omdat de voorraden overvloedig groot zijn.
Het Productschap meldt dat van 13 tot en met 19 februari voor 703.794 ton aan uitvoercertificaten is aangevraagd waarvan 625.100 ton tarwe en tarwebloem en 45.483 ton gerst. In dezelfde periode is voor 495.776 ton aan invoercertificaten aangevraagd waarvan het grootste deel mais betreft. De EU is momenteel netto-exporteur van 6,6 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.