Akkerbouw

Nieuws

Cosun verdubbelt resultaat

Breda – Cosun verdubbelde het bedrijfsresultaat in 2012. De winst steeg met 19 procent en de omzet groeide met 16 procent. De coöperatie boekte een omzet van 1,945 miljard euro. In 2011 lag dat op 1,678 miljard euro, exclusief de opbrengsten uit de verkochte dochterbedrijven Nedalco en Unifine. Het bedrijfsresultaat steeg van 88 miljoen naar 193 miljoen euro en het netto-resultaat van 115 miljoen naar 137 miljoen euro.

Directievoorzitter Robert Smith is tevreden over de jaarcijfers. “Alle dochterbedrijven hebben bijgedragen aan het resultaat. Bij Suiker Unie groeide zowel omzet als resultaat. De suikerprijzen zijn gestegen. Bovendien draaien onze fabrieken efficiënt.”

Ook aardappelverwerker Aviko heeft een prima resultaat achter de rug, zegt Smith. “De afzet van frites buiten Europa nam fors toe. In Europa verkocht Aviko meer aardappelspecialiteiten.”

Inulineproducent Sensus zag het resultaat dalen in 2012. Voor de langere termijn is Smith optimistisch. “De vraag naar inuline groeit.”

SVZ (purees en concentraten van fruit en groente) draaide beter dan in 2011. Veevoerbedrijf Duynie scoorde een matig resultaat. Smith: “Duynie had last van hogere grondstofprijzen en dalende zetmeelprijzen.”

Cosun voegt het resultaat toe aan het eigen vermogen. Smith: “Cosun wil in 10 jaar de omzet verdubbelen. De groei vindt vooral plaats buiten de Europese Unie. Daar willen we genoeg geld voor in kas hebben.”

Of registreer je om te kunnen reageren.