Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

'Cosun blijft alleen van bietentelers'

Breda - Cosun blijft een coöperatie van bietentelers. Dat is voor de raad van beheer geen punt van discussie, zei voorzitter Jos van Campen bij de presentatie van de jaarcijfers.

In 2007 maakte aardappelverwerker Aviko veel winst. Dat werd voor een deel in de bietenprijs gestopt. Daar ontstond een discussie over onder aardappeltelers die geen bieten verbouwden. De discussie laaide in 2010 op toen directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato in een interview met Aardappelwereld pleitte voor winstdeling met de aardappelleveranciers.

Maar er is geen sprake van dat aardappeltelers die geen lid zijn van Cosun, dat ooit worden. Van Campen: "Cosun is eigendom van zo’n 9.500 bietentelers. Aviko betrekt aardappelen van 3.000 telers. Slechts 10 tot 20 procent van hen teelt geen bieten. We willen geen tegenstrijdige belangen binnen de coöperatie."

Laatste reacties

 • vael

  helder

 • info246

  Helder verhaal. Dan is er maar een oplossing Aviko weer verkopen.Want hoe kun je zeggen dat je geen verschillende belangen wil hebben als je Aviko oplegt 14 % rendement wil laten maken. Dan zal er toch ook voelbaar zijn in de aardappelprijs, Aviko is vaak de laagste noterder in emmerloord. Dus wij aardappel telers zijn niet gebaat bij opleggen van rendent aan Aviko. geschat teelt 60 % van de bieten telers ook friet aardappelen. Dus die hebben belang minder rendement verplichting bij Aviko en geld van de winst steken in inovatie, inversteringen en beteren uitbetaling aardappelprijs.

 • k.bouter

  dan lever je de aardappels toch aan een ander, als je vind dat dat beter is.

 • info246

  beetje kort door de bocht aviko is niet de enigste die naar de beurs prijs emmeloord kijkt.

 • Mels

  1-0 voor Kabouter.Helemaal gelijk,je moet niks,je mag.

 • japiani

  eens met k bouter. omdat een coop eigenaar is moet er winst gedeeld worden. bij een privaat bedrijf ga je achteraf ook niet zeuren om extra geld als de uien of wortels duur zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.