Akkerbouw

Nieuws 690 x bekeken

Britten voeren ruim meer tarwe in

Londen - Groot-Brittannië zal dit seizoen volgens de laatste schatting van het graanschap HGCA 2,19 miljoen ton tarwe invoeren. In de herfst werd die hoeveelheid nog 144.000 ton lager ingeschat.

Dat bekent dat er ruim twee keer zo veel tarwe uit het buitenland moet komen dan vorig seizoen.

De hogere invoer is nodig omdat de oogst met bijna 13,3 miljoen ton twee miljoen ton lager is uitgevallen dan een jaar geleden. "Door die slechte oogst en de daardoor lage beschikbaarheid zijn maalderijen aan de lopende band met ingevoerde tarwe aan het werk. Ook distilleerderijen, zetmeel- en diervoederproducenten moeten hun toevlucht zoeken tot tarwe uit het buitenland." Het schap meldt daarbij ook dat de veevoerproductie ongeveer 5 procent hoger ligt dan vorig jaar om aan een door het slechte weer hogere vraag te voldoen.

Ook de invoer van mais ligt op een hoger niveau dan in vorige jaren. Geschat wordt dat dit seizoen in totaal ongeveer 1,2 miljoen ton mais uit het buitenland komen, dat is 19 procent meer dan in het vorig seizoen. Bij gerst komt de invoer met 134.000 ton slechts een fractie hoger uit dan een jaar geleden. De oogst is bij dit gewas met ruim 5,5 miljoen ton ook iets hoger uitgevallen dan vorig seizoen maar bleef wel iets onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.