Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Bossers: tweederde telers wil verder met Agriprins

Den Haag - Ruim twee derde van de deelnemende telers aan Agriprins wil verder met het prijsinformatiesysteem voor consumptieaardappelen. Dat blijkt uit de evaluatie, meldt Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen.

In februari vorig jaar startte een testfase waar 250 telers aan meedoen. Afgelopen maand is een evaluatie uitgevoerd. Van de telers is 68 procent voorstander van voortzetting, 13 procent is tegen en 20 procent weet het niet. De vier aardappelverwerkers Aviko, McCain, Lamb WestonMeijer en Farm Frites hebben eerder al gemeld door te willen gaan als de telers dat ook willen.

Het draagvlak onder de telers is wel gedaald ten opzichte van de nulmeting die in juni vorig jaar is uitgevoerd. Toen was 80 procent van de telers vóór voortzetting en 15 procent wist het niet. Toen zag 5 procent van de telers geen heil in Agriprins.

Agriprins is ontwikkeld door het Productschap Akkerbouw. Aviko, McCain, Farm Frites en Lamb WestonMeijer zetten alle transacties vanaf 50 ton fritesgeschikte aardappelen in het systeem. Een stuurgroep van LTO, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de verwerkersvereniging Vavi, de ZLTO-vakgroep Akkerbouw en de beursvereniging LNCN begeleiden de test.

Volgens Bossers moeten de leden van de stuurgroep nu beslissen of ze verder gaan met Agriprins. "De grondhouding in de stuurgroep was positief. De leden gaan de evaluatie met hun achterban bespreken. Ik vind dat als twee derde van de deelnemers verder wil met Agriprins, dat je daar niet met je rug naar toe kan staan."

Een probleem is dat het productschap in 2014 wordt opgeheven, erkent Bossers. "Dat probleem hebben de landbouwbeurzen ook. Zij krijgen nu nog transacties via de HPA-lijst. Dat vervalt straks en ook de financiering van de beurzen. Hoe we dat gaan aanpakken moeten we nog bespreken. Eerst moeten de leden van de stuurgroep hun achterban raadplegen. We hebben geen datum afgesproken, maar dat gaat geen maanden duren."

Bossers constateert dat het draagvlak sinds de junimeting is gedaald. "Er bestaat nog steeds het misverstand dat telers niet kunnen melden. Het is zo dat Agriprins wordt gevoed door de industrie. Maar als een teler het niet eens is met een transactie wordt die niet meegenomen in Agriprins."

Laatste reacties

  • agri2

    Als iedereen aan de evaluatie heeft meegedaan zijn dat 170 telers, dat zijn er niet zo veel, en gelukkig veel te weinig om de markt te verpesten met hun Nederlandse versie van Belgapom.
    Dan kunnen de overige duizenden telers mooi mee gaan doen of mee blijven doen met het boerenprijsinformatiesysteem van VTA.

  • boer jos

    Waardeloos! De hoogste transacties worden er nooit ingezet!

Of registreer je om te kunnen reageren.