Akkerbouw

Nieuws 1585 x bekeken

Bij VTA 9 procent minder uien dan vorig jaar

Noordhoek – De uienvoorraad bij leden van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) was per 1 februari 9 procent kleiner dan vorig jaar rond deze tijd. Dit ondanks een toch behoorlijk flinke uienoogst 2012.

Dat is gebleken uit de tweede peiling van VTA in het seizoen 2012/13. Van de totale uienoogst bleek bij de peiling al 48 procent afgeleverd te zijn. In tonnen is dat 5 procent meer dan vorig jaar, een flinke hap uit de beschikbare volumes van de oogst 2012. Dat is toe te schrijven aan de enorme export in de eerste helft van het seizoen, meldt Ralph de Clerck, voorzitter van de handelscommissie uien bij VTA. De nog resterende hoeveelheid bij de VTA-leden is ongeveer gelijk aan die van de peiling in 2010. Het percentage vrij verhandelbaar is echter groter dan destijds en komt op 72 procent. Dat is weer meer vergelijkbaar met de situatie in februari 2011.

De peiling is niet representatief voor het landelijk gemiddelde. VTA meet onder een groep zonder gelegenheidstelers, die bovendien sterk op bewaren is ingesteld. Waar het uienareaal landelijk gezien met 10 procent is teruggevallen hebben de VTA-leden dit seizoen uien gerooid van 5 procent minder areaal. De bruto-opbrengst per hectare is dit seizoen bij de VTA-telers ook hoger dan het landelijk gemiddelde, een plus van 4 ton (68 ton/hectare).

Het ligt dus voor de hand dat de totale Nederlandse uienvoorraad, die al direct na de oogst relatief sterker is teruggevallen ten opzichte van 2011/12 dan bij de VTA-telers, ook nu procentueel sterkere krimp vertoont. Voor het komende seizoen verwachten de VTA-uientelers krimp van hun areaal gele uien van 6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.