Akkerbouw

Nieuws

Belgische aardappelvoorraad kleinste in vijf jaar

Kruishoutem – De Belgische voorraden aardappelen beliepen vorige week nog een hoeveelheid van 1,26 miljoen ton, ofwel krap 45 procent van de totale productie bewaaraardappelen. Aldus de bevindingen van het Belgische onderzoeksinstituut voor de aardappelsector PCA na de gebruikelijke voorraadinventarisatie begin februari. De resultaten wijzen op een zeer klein restant van de overigens eveneens erg karige hoofdoogst.

In vergelijking met februari vorig jaar is de voorraad bijna 700.000 ton kleiner. Vorig jaar lag er weliswaar buitengewoon veel in voorraad, maar tevens geldt dat dit seizoen al groot volume is afgeleverd. Dat is het gevolg van matige beschikbaarheid van aardappelen in de EU-5 in combinatie met opslagproblemen van de moeizaam gerooide aardappelen in de af land periode. Daarbij komt nog dat er veel vraag was vanuit het buitenland (vooral het Verenigd Koninkrijk was actief op de markt in de EU).

PCA meldt dat ook vlak na de rooiperiode veel aardappelen zijn gekocht, voor zowel directe levering als voor levering op termijn. De verwerkende industrie heeft veel aangestuurd op vroegtijdige aflevering, om zo positie te kunnen opbouwen en minder afhankelijk te zijn van de schommelingen op de markt voor directe levering.

Van de nog resterende Belgische voorraad is de helft nog vrij verhandelbaar, normaal is dat 60 procent. De voorraad vrije aardappelen ligt 300.000 ton onder het vijfjarig gemiddelde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aandeel Bintje in de voorraad is teruggelopen tot 65 procent, ver onder het gebruikelijke percentage. Dat komt doordat vooral al veel niet op contract geteelde Bintjes zijn verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.