Akkerbouw

Nieuws 1027 x bekeken

Veel vraag naar dubbelresistent bietenras

Dinteloord – Uit gegevens van de zaadbestellingen voor 2014 blijkt dat suikerbietenrassen met een dubbele resistentie in opkomst zijn, meldt Suiker Unie. Bijna 55 procent van de telers bestelt een rhizomanieresistent ras met ook resistentie tegen het bietencysteaaltje (45 procent) of rhizoctonia. Rassen met alleen een rhizomanieresistentie hebben 45 procent van de markt.

Lisanna KWS is met zo'n 30 procent het meest populair. Alexina KWS en BTS 212 het ook goed met een aandeel van iets meer dan 5 procent.
In het segment rhizoctoniaresistente rassen (5 procent van de bieten) wordt de markt verdeeld tussen Isabella KWS en BTS 203.
Bij de rassen met alleen resistentie tegen rhizomanie is de markt versnipperd. Drie rassen hebben hier een marktaandeel van meer dan 5 procent: nieuwkomers Hollandia KWS en BTS 460 en het al wat langer op de rassenlijst staande ras Corvinia KWS.
De campagne van 2013 wordt over een maand afgesloten. Bijna alle bieten zijn gerooid.

In de dertiende campagneweek (8 tot 14 december) bleef het suikergehalte gelijk op 17,1 procent (campagnegemiddelde: 16,9 procent), steeg de tarra van 11,4 naar 11,8 procent en bleef de winbaarheid gelijk op 91,3 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.