Akkerbouw

Nieuws 1239 x bekeken

Veel telers moeten nog bietenzaad bestellen

Dinteloord – Veel telers moeten hun bietenzaadbestelling nog doen, constateert Suiker Unie nu ruim de helft van het zaad is besteld. De zaadbestelling moet voor 4 januari binnen zijn.

Op 150 hectare na zijn de bieten van 2013 gerooid. De daggemiddelden van het suikergehalte blijven nog steeds boven 17 procent.

Suiker Unie verwacht dat de laatste bieten zonder grote problemen kunnen worden geoogst. "Op enkele percelen zijn door de natte omstandigheden plekken overgeslagen. Dit betreft meestal slechte of niet gedraineerde percelen waar met meerdere rooiers is geprobeerd de bieten alsnog te oogsten."

Verder valt het de suikerverwerker op dat er meer aandacht is voor het afdekken van bietenhopen met vliesdoek. "Bieten droog houden draagt bij aan betere kwaliteit suikerbieten: minder risico op schimmelvorming, minder tarra en een beter suikergehalte."

De buitentemperatuur is hoog voor de tijd van het jaar, attendeert Suiker Unie telers. "Houd de temperatuur in de bietenhoop goed in de gaten. Bij hoog gestorte bietenhopen is het risico op onvoldoende ventilatie groot."

De informatiebrief over de teruggave van heffingen, die begin december is verstuurd naar 18.000 (oud-) bietentelers, heeft tot nu toe ongeveer 400 reacties opgeleverd. In de loop van volgend jaar worden de bietentelers geïnformeerd over de terug te ontvangen bedragen en de verdere procedure.

Of registreer je om te kunnen reageren.