Akkerbouw

Nieuws

Vanaf 2015 middelenmonitor verplicht

Den Haag – Akkerbouwers en tuinders moeten vanaf 2015 een gewasbeschermingsmonitor bijhouden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

In de monitor wordt niet alleen het gebruik van chemische middelen vastgelegd, maar ook de toepassing van alle andere teeltmaatregelen ter voorkoming van ziekten of plagen. Op basis van de hiermee verkregen inzichten, kunnen telers beargumenteerde keuzes maken voor het volgende seizoen. LTO steunt die opzet, omdat deze zou aansluiten bij de meest gebruikte registratiesystemen.

De monitor is één van de twee onderdelen van het door Dijksma gepresenteerde alternatief voor het gewasbeschermingsplan, dat na 2014 wordt afgeschaft. Het andere onderdeel bestaat uit het vergroten van het kennisniveau van teler en adviseur via vakbekwaamheidsbewijzen. Een voorbeeld daarvan zijn de spuitlicenties.

Of registreer je om te kunnen reageren.