Akkerbouw

Nieuws 800 x bekeken

VTA: kwart minder vrij verkoopbare uien dan in 2012

Noordhoek – De uien telende leden van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hadden op 1 december nog 69 procent van hun hoofdoogst uien in opslag. Daarvan was nog een groot deel vrij verkoopbaar, 52 procent van hun totale productie.

Het volume vrij verkoopbare uien bij de VTA-leden is een kwart minder dan vorig jaar december. Dat blijkt uit de eerste peiling die VTA heeft uitgevoerd bij een vaste representatieve groep van de uientelers. VTA peilt ieder jaar driemaal de uienvoorraad. Er volgen nog twee peilingen in februari en april.

De VTA-leden hebben ondanks een met 3 procent uitgebreid uienareaal dit seizoen 23 procent minder uien kunnen oogsten dan vorig jaar. Ze haalden gemiddeld bruto 60 ton van een hectare. De tarra ramen ze op 8 procent. De uienvoorraad was vorig seizoen op 1 december nog 72 procent van de hoofdoogst. Dat betekent dat de dit jaar op 1 december nog aanwezige voorraad ruim 20 procent kleiner is dan de voorraad van een jaar geleden. Destijds was 78 procent daarvan vrij verkoopbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.