Akkerbouw

Nieuws

Twee nieuwe rassen cichorei

Zoetermeer - Er zijn twee nieuwe cichorei-rassen opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2014. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin het Productschap Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken.

Het gaat om de rassen Selenite en Saponite. Beide rassen zijn gekweekt door het Franse veredelingsbedrijf  S.A. Florimond Desprez Veuve et Fils in Cappelle-en-Pévèle. De rassen worden in Nederland op de markt gebracht door Erauw Holland in Breda.

Er staan nu negen cichorei-rassen op de rassenlijst. Het nieuwe ras Selenite scoort van de negen rassen het hoogst voor financiële opbrengst met 103 punten. De basis (100 punten) is een opbrengst van 45 ton netto cichorei met 17 procent inuline tegen een prijs van €83,50 per ton netto cichorei. CSAR rekent met een compensatie van 46 cent per ton cichorei per 0,1 procentpunt dat het inulinegehalte afwijkt van 16 procent. Het nieuwe ras Saponite scoort een financiële opbrengst van 100 punten. Het ras Fugato scoort 102 punten. Bronze haalt 101 punten. De andere rassen scoren ondergemiddeld voor financiële opbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.