Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Tarwe tegen verwachting in duurder

Parijs – De tarweprijs stijgt onverwacht. De notering van het eerstaflopende termijncontract (januari) in Parijs sloot dinsdag op €211,50 per ton, de hoogste prijs in een half jaar.

Het HPA noteert deze week voor voertarwe 213 euro, Rotterdam geleverd. Dat is de hoogste prijs van dit seizoen. Terwijl de wereld meer tarwe oogst dan verbruikt.

Bovendien is mais goedkoop vanwege het grote aanbod. Dat drukt normaal de tarweprijs. De tarwenotering van het HPA ligt echter 32 euro boven die van mais.

Ook opvallend is dat tarwe in Europa zo'n 30 euro per ton duurder is dan in de VS. Begin oktober lagen die prijzen vrijwel gelijk. De EU profiteert van de grote vraag naar tarwe vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De mate waarin verbaast analisten.

Laatste reacties

 • info36

  Kun je zien wat voor klungels die analisten zijn. Oogst de wereld wel meer tarwe dan het verbruikt? Ik geloof er niets van.Door ver van tevoren te speculeren krijg je marktverstorende praktijken. Dus stoppen met analiseren en speculeren.

 • joohoo

  Na de 1e december als de meeste pools zijn afgesloten gaat de graan prijs altijd pieken.Ik ben geen analist en het gebeurt elk jaar weer.

 • new kids

  En zo is't

 • jop

  Ja, daar zit een kern van waarheid in.

Of registreer je om te kunnen reageren.