Akkerbouw

Nieuws

Suikerprijs laagste in 3,5 jaar

Londen – De suikerprijs daalde op de termijnmarkt in Londen naar het laagste niveau in 3,5 jaar. De notering van het eerstaflopende termijncontract (maart) sloot maandag op 455 dollar.

Dat is de laagste slotnotering van een eerstaflopende termijncontract sinds 11 mei 2010. De belangrijkste oorzaak is het overschot aan suiker dat de wereld produceert. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dit seizoen een overschot in de wereld van 7,2 miljoen ton suiker. De voorraden groeien aan het eind van het seizoen naar een record van 43 miljoen ton op een verbruik van ruim 175 miljoen ton.

De dalende suikerprijs drukt de bietenprijs op korte termijn. Maar voor de langere termijn zijn analisten positief over de Europese bietenprijzen. De EU-suikermarktordening stopt 30 september 2017. Daarna kan de industrie veel meer suiker exporteren, omdat de productiekosten in andere landen stijgen. Suikerproducenten in Brazilië, India en Thailand maken steeds meer kosten omdat arbeid duurder wordt. Dan kunnen ze niet goed meer concurreren met de suikerproducenten in de EU. In veel landen met groeiende economieën werken de raffinaderijen al met verlies.

Daar komt bij dat de wereldwijde vraag naar suiker stijgt, vanwege de economische groei in die landen. Handelsbedrijf ED&F verwacht een verbruik in de wereld van 281 miljoen ton in 2030. Dat is een groei van 55 procent ten opzichte van het huidige verbruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.