Akkerbouw

Nieuws

Suikergehaltes blijven stijgen door groeizaam weer

Dinteloord – Het suikergehalte van de Nederlandse bietenoogst blijft stijgen door het relatief groeizame weer. Hierdoor ontwikkelt de opbrengstverwachting zich positief. Dat meldt Suiker Unie.

"Veel bietentelers hebben de groei in november goed benut door het noodgedwongen uitstel van het rooien." Het landelijk gemiddelde is na elf campagneweken 16,8 procent suiker. In combinatie met de opbrengsten bij uitgeleverde telers passeert de gemiddelde suikeropbrengst naar verwachting de 13 ton per hectare.

In de elfde campagneweek, 24 tot en met 30 november, was het suikergehalte  17,2 procent. Het hoogste percentage tot nu toe. Het hoogste suikergehalte is in de elfde week gemeten in de regio Tholen/Sint Philipsland met 17,9 procent.

De hoeveelheid tarra nam af naar 11,5 procent en de winbaarheid steeg naar 91,5 punten.

Nog 10 procent van de oogst zit in de grond. Mooie vorderingen ten opzichte van vorige week (24 procent), maar een flinke achterstand vergeleken met vorig jaar (2 procent).

Bieteninstituut IRS heeft in verband met de vorst voor bijna het hele land het advies gegeven om bietenhopen af te dekken. De uitzondering is het Zuidwesten. Het advies geldt tot woensdagmiddag. Daarna moeten de hopen voldoende kunnen ventileren.

Of registreer je om te kunnen reageren.