Akkerbouw

Nieuws 1505 x bekeken 1 reactie

'Stijgend verbruik houdt graanprijs op niveau'

Lelystad – De kans is groot dat de graanprijs op een goed niveau blijft. Dat komt omdat het verbruik stijgt. Bovendien zijn veel graanvoorraden niet beschikbaar voor de wereldmarkt.

Dat zei Jaap Haanstra, voorzitter van LTO-Akkerbouw, op een ledenbijeenkomst in Lelystad. "De graanbalans ziet er positief uit voor de akkerbouwers. De wereld verbruikte 1.687 miljoen ton graan in 2007/2008. Dat stijgt naar bijna 1.900 miljoen ton dit seizoen. Vooral de economische groei in Zuidoost-Azië en de groei van de wereldbevolking jagen het verbruik aan. De wereld heeft ieder jaar een recordoogst nodig om het verbruik bij te houden. Dat belooft veel goeds voor de akkerbouw, want graan is de spil in de Europese akkerbouw."

Haanstra constateert een ongebruikelijk verschijnsel op de huidige graanmarkt. "Door de grote productie van dit seizoen groeien de voorraden. Toch daalt de tarweprijs niet of nauwelijks. Dat was wel zo in 2008/2009. De oorzaak is dat er nu veel voorraden zijn die niet op de markt komen. China heeft een graanvoorraad waar ze een half jaar verbruik mee kunnen overbruggen. India oogst veel graan, maar heeft te weinig opslagcapaciteit."

Een hoge prijs lokt wel een grotere productie uit, zegt Haanstra. "Veel akkerbouwers buiten Europa nemen bij een hogere prijs grond in gebruik die minder productief is. In Brazilië is veel landbouwgrond beschikbaar voor de graanteelt, maar wordt niet gebruikt omdat de afstand naar een haven te groot is. Bij een hoge graanprijs wordt het voor Braziliaanse akkerbouwers rendabel om daar graan te gaan telen."

Eén reactie

  • info36

    En toch proberen de analisten de prijs blijvend in de put te schrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.