Akkerbouw

Nieuws 1410 x bekeken

Steeds meer koprotuien het land uit

Broek op Langedijk/Kruiningen – De export van uien met koprot vordert. "Het komt nog wel voor, maar er heerst minder paniek dan een paar weken gelden", merkt Jaap Jonker van De Groot en Slot. "De piek was rond half november. Dat beïnvloede de markt negatief. Dat is nu deels weggezakt."

Koprot komt volgens Jonker nog wel voor, maar het drukt niet meer zo op de markt. "Die partijen zijn afgezet of stabiel gehouden in de bewaring."

Frans van den Berge van Wiskerke Onions zegt dat koprot in deze periode echt goed zichtbaar wordt. "In 80 procent van de partijen vinden we wel wat. Het is lastig in te schatten hoeveel procent van de uienoogst is besmet. De meeste partijen worden gelijk afgezet in Polen."

Van den Berge vindt de koprotdruk vergelijkbaar met vorig jaar. In januari wordt helderder hoeveel uien zijn aangetast. "Dan is de koprot gezakt en is het zichtbare tarra."

Volgens Jonker is de druk van koprot landelijk gezien lichter dan vorig jaar, maar zijn er plaatselijk flinke uitschieters. "Hoe dat komt weet ik niet. Het is makkelijk om naar afvalhopen te wijzen, maar laatst kwam het ook ineens voor nadat een ventilator drie dagen het stil gestaan door een storing."

Of registreer je om te kunnen reageren.