Akkerbouw

Nieuws 960 x bekeken 1 reactie

Rabo: bollensector moet beter anticiperen

Alkmaar – Als de Nederlandse bloembollensector wereldleider wil blijven, moeten de bedrijven beter leren anticiperen op de veranderende en zeer competitieve omgeving.

Dat zei Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij de Rabobank, dinsdagmiddag op het symposium dat werd gehouden vanwege het afscheid van Hobaho-directeur Henk Hoogervorst. "Nederland is de grootste bloembollenproducent ter wereld, maar het buitenland zit niet stil. Wat doen we, ondernemen of ondergaan? Ik zeg: regie houden."

Dat betekent dat ondernemerschap verder moet worden ontwikkeld, aldus Huirne. Volgens hem is de antennefunctie van veel ondernemers onvoldoende ontwikkeld. "Weet wanneer je dingen anders moet doen door veel informatie uit zoveel mogelijk kanalen te verzamelen."

De Nederlandse bollensector moet onderzoeken waar hij goed in is en daarmee de concurrent verslaan. Huirne noemt als voorbeelden de teelt in het buitenland onder Nederlandse regie en het opschroeven van kwaliteitsgaranties. Daarbij hamert hij op ketensamenwerking, iets wat al langer gebeurt in de bollensector. "Ga met je retailer om tafel en vind uit wat de consument wil. Dat is een kwestie van gewoon doen. Hier kunnen mooie, nieuwe concepten uit ontstaan."

Eén reactie

  • agratax2

    Dit verhaal kan dhr. Huirne ook ophangen voor de pootgoed teelt. eerst hebben we de slag om de minituber gemist door de Chinezen de productie te laten verzorgen in samenwerking met Australie. We weigeren nog steeds te om pootgoed te telen in bv. Rusland (welk en potentie voor pootgoed) en hopen dat de grenzen niet dicht gaan voor ons product of weer op tijd open gaan voor de volgende ronde. Huirne toont op deze wijze aan hoe arrogant we zijn als het over specialiteiten gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.