Akkerbouw

Nieuws 1271 x bekeken

'Ook goede grond kwetsbaar voor verdichting'

Lunteren - Ook de zeer goede diepere basisstructuur van de grond in de IJsselmeerpolders is kwetsbaar. Deze gronden zijn ook gevoelig voor verdichting door gebruik van zware machines onder verkeerde omstandigheden.

Dat deze jonge gronden de afgelopen decennia al van nature zijn ingeklonken, doet daar niets aan af, zei bodemfysicus Jan van den Akker van WUR-Alterra dinsdag op het congres Grond om te Boeren, georganiseerd door Boerderij.
Van den Akker reageerde op een opmerking van een loonwerker dat ook op plekken in de Wieringermeerpolder waar nog nooit een machine is geweest, de grond 70 centimeter tot een meter is ingezakt. "Dan kan dat beetje extra door zware machines toch ook niet veel uitmaken", redeneerde de loonwerker.
Dat maakt wel uit, aldus Van den Akker. "Die inklinking na de drooglegging is rijping. Daardoor zijn holtes ontstaan van boven af tot aan de vochthoudende diepere ondergrond. Met te zware machines loop je het risico dat je die zuilen van gerijpte grond in de zachte ondergrond drukt."

Uit onderzoek van Van den Akker blijkt het risico op bodemverdichting op heel veel gronden matig tot zeer groot te zijn, bij de huidige landbouwpraktijk met zware machines. De verdichting onder de bouwvoor is vaak niet of slechts beperkt te herstellen. Oplossingen moeten volgens Van den Akker gezocht worden in vermindering van de bodemdruk door brede banden en rupsen. Ploegen met één wiel in de voor is volgens hem slecht. "Bovenover ploegen is echt veel beter."

Uit Wagenings onderzoek blijkt ook dat sinds 1980 de bodemdruk direct onder de band ongeveer gelijk is gebleven. Maar de verdichting op 50 centimeter diepte is wel toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.