Akkerbouw

Nieuws 1839 x bekeken 5 reacties

'Nationale invulling GLB stap in goede richting'

Noordhoek - De voorstellen van staatssecretaris Sharon Dijksma voor de nationale invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn een stap in de goede richting, zegt Hans van Kessel van akkerbouwersvakbond NAV.

"Wij hebben steeds aangedrongen op geleidelijke overgang naar een gelijke hectarepremie. Dit om ruimte te creëren voor bedrijven met relatief hogere premies - bedrijven met veel zetmeelaardappelen - om zich te kunnen aanpassen", zegt Van Kessel.
Overigens had de NAV graag gezien dat Dijksma via een tijdelijke en gedeeltelijke herkoppeling voorkomen had dat de komende jaren een ongelijk speelveld ontstaat tussen telers van consumptieaardappelen en ex-zetmeelaardappeltelers met een hogere hectarepremie.

De NAV is tevreden met de mogelijkheden die de staatssecretaris wil scheppen voor de invulling van de vergroening middels sloten, slootkanten, akkerranden, bufferstroken en eiwitgewassen. Wat betreft eiwitgewassen die kunnen vallen onder vergroeningsverplichtingen, denkt de NAV aan rijpgeoogste eenjarige stikstofbindende gewassen zoals erwten, kapucijners, lupinen en soja en aan meerjarige gewassen zoals luzerne. Ook andere gewassen dan alleen vlas zouden onder de vergroening moeten kunnen vallen.

Laatste reacties

 • info36

  Bij mij is het net andersom.n Hoe langer de invoering duurt hoe meer het kost. Dank je NAV.

 • suiker12

  Dat heeft dat voor een groot gedeelte aan jezelf gelegen , info36 .

 • info36

  Hoe dan suiker12?

 • suiker12

  Door het aanschaffen van toeslagrechten .Ik realiseer dat je dan wel over landbouwgrond moet beschikken om ze te verzilveren maar dat zal in het nieuwe systeem niet veel anders zijn .

 • info36

  Aanschaffen van toeslagrechten? Het paard achter de wagen spannen bedoel je!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.