Akkerbouw

Nieuws 1819 x bekeken

NVWA: voorkom insleep ziekten aardappelen

Lelystad – De aardappelsector moet beducht zijn op het binnen halen van ziekten of plagen die niet in Nederland voorkomen. Frans Janssen van de voedselautoriteit NVWA noemde zebrachip en epitrix als voorbeeld op een ledenbijeenkomst in Lelystad van LTO-Akkerbouw.

"Als de ziekteverwekkers terecht komen in Nederland, geeft dat grote schade. Een goede hygiëne is van groot belang."

Epitrix is een aardvlo (kevertje) die grote schade kan toebrengen aan aardappelgewassen. Janssen: "De aardvlo komt voor in Canada en de VS. De schade in een gewas lijkt op hagelschade met kleine gaatjes in de bladeren. In de knollen ontstaan groeven."

In 2008 werd de aardvlo (Epitrix similaris) ontdekt in het noorden van Portugal. En later ook in Spanje, net over de grens met Portugal. De NVWA vermoedt dat larven of poppen van de aardvlo via aanhangende grond in Portugal terecht zijn gekomen. Uitroeiing is niet meer mogelijk omdat de aardvlo kan overleven op veel waardplanten.

Om verspreiding te voorkomen heeft de Europese Commissie vorig jaar de regels aangescherpt. Zodra ergens in de EU epitrix wordt gevonden, kan Brussel noodmaatregelen treffen. Omdat het organisme nog nooit in Nederland is gevonden, staat het niet vermeld in de fytorichtlijn voor plantenziekten.

Zebrachip wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de bladvlo. Janssen: "In Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland wordt de ziekteverwekker als een zeer schadelijk organisme gezien."

De ziekte werd in 1994 voor het eerst ontdekt in Mexico en Guatemala. Vanaf 2000 begon de ziekteverwekker aan een opmars in de Verenigde Staten. In 2008 werd de ziekte geconstateerd in Nieuw-Zeeland. De bacterie veroorzaakt daar ook schade in tomaat en paprika.

In Finland is de bacterie gevonden in zieke wortels. In 2010 voerde de NVWA een onderzoek uit of de bacterie in Nederland voorkwam in peen. Dat bleek niet het geval.

Volgens Janssen worden plantenziekten onder andere verspreid via uitgangsmateriaal. "Daarom moet de sector er alles aan doen om deze ziekten buiten de deur te houden. Anders kan dat grote schade toebrengen aan de export."

Of registreer je om te kunnen reageren.