Akkerbouw

Nieuws

'15 procent minder uien'

Zoetermeer - Bij de Nederlandse uientelers lag medio november nog een hoeveelheid van bruto 750.000 ton uien in bewaring, 15 procent minder dan vorig jaar.

Hiervan was 655.000 ton nog vrij verkoopbaar, 13 procent minder dan vorig jaar. Dat meldt Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw, aan de hand van een telefonische opbrengst- en voorraadmeting, gehouden onder telers van zaai-uien. De ondervraagde groep vertegenwoordigt 12 procent van het totale areaal zaai-uien bij boeren met tenminste 2 hectare zaai-uien.

Op grond van de enquête, aangevuld met statistische gegevens van onder meer CBS, stelt BUI de totale bruto opbrengst aan zaai-uien dit seizoen op 1,21 miljoen ton. Dat is 10 procent minder dan in 2012. De gemiddelde hectareopbrengst à 55,5 ton is zelfs 16 procent minder, maar het areaal groeide met 5 procent.

In de afgeleverde partijen uien lag het uitvalpercentage op bijna 8 procent. Netto was er medio november circa 425.000 ton afgeleverd (vorig jaar zo'n 430.000 ton, in 2011 420.000 ton). Een op de drie telers heeft alles al afgeleverd, vorig jaar was dat ruim een kwart. Van alle telers heeft 44 procent (vorig jaar 45 procent) alles nog in de schuur.

Van alle bedrijven met zaai-uien had 63 procent nog vrije uien, dat is vergelijkbaar met vorig jaar november. Het gemiddelde uitvalpercentage van deze partijen is geschat op 9 procent. Net zoals vorig jaar had 34 procent van de zaai-uientelers op de peildatum nog helemaal niets verkocht. Dat was in 2011 veel meer, 45 procent, en in 2010 38 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.