Akkerbouw

Nieuws 1417 x bekeken 3 reacties

Marktbureau verwacht lagere graanproductie EU

Parijs – De EU produceert in 2014 minder graan dan dit jaar. Er komt volgend jaar wel meer tarwe van de akkers, maar de productie van gerst en rogge vallen terug.

Dat meldt Stratégie Grains in een eerste prognose van de nieuwe graanoogst in de EU. Het Franse marktbureau schat de graanproductie in 2014 op 297 miljoen ton. Dat is 4,4 miljoen ton minder dan dit jaar.

SG verwacht een oogst van 138 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 2,4 procent meer dan dit jaar. Inclusief harde tarwe komt de productie op 145,7 miljoen ton. Als de prognose uitkomt, is het de derde tarweoogst ooit in de EU. Recordjaar is 2009 met een tarweoogst van 152 miljoen ton.

De gerstproductie zakt volgend jaar met 9 procent naar 54,5 miljoen ton. Maar dit jaar is extra veel zomergerst in het voorjaar gezaaid omdat boeren door de natte herfst van 2012 geen wintergraan konden zaaien.

Zo'n eerste prognose is gebaseerd op gemiddelde opbrengsten. Tijdens het groeiseizoen worden de prognoses vaak aangepast.

Laatste reacties

 • info36

  Mijn tarwe begint net op te komen maar door die super analisten weet ik nu al dat ik meer gaat oogsten. Bedankt hoor! Jullie zijn echt goed.

 • henk 60

  Lekker toch 15 ton tegen € 300.-- is een leuk bedrag. Daar kan ik boer van blijven.
  Dit is een beetje taak stellend geformuleerd doen de analisten ook denk ik.

 • trekker123

  Wanneer houdt dat gezever over opbrengsten die al bekend zouden zijn voor er gezaaid is eens een keer op? Kan me niet eens voorstellen dat ze nu al zo nauwkeurig weten hoe de arealen zijn, laat staan de opbrengsten. Maar zo te horen verwachten ze dus een gemiddeld jaar. Knappe koppen daar bij het Stratégie Grains. Met andere woorden, gezever van niks, zij weten het namelijk ook niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.