Akkerbouw

Nieuws 1362 x bekeken

'Maatregelen tegen ringrot en bruinrot helpen'

Lelystad – De aangescherpte maatregelen tegen ringrot op Goeree Overflakkee hebben effect gehad. Afgelopen jaar is de zeer besmettelijke aardappelziekte er niet gevonden.

De voedselautoriteit NVWA legde de aardappeltelers op het Zuid-Hollandse gebiedsdeel begin 2012 extra eisen op om verspreiding van ringrot te voorkomen. De aanleiding was dat er in de jaren daarvoor meerdere uitbraken zijn geweest op Goeree Overflakkee. Daar bleek illegaal pootgoed te worden gebruikt. De akkerbouwers op Goeree-Overflakkee moeten al hun machines, installaties en opslagplaatsen die ze gebruiken voor aardappelen reinigen en ontsmetten. Ook worden ze streng gecontroleerd op het gebruik van illegaal pootgoed. De maatregelen op Goeree Overflakkee hebben effect gehad, zei Frans Janssen van de NVWA op een ledenbijeenkomst van LTO-Akkerbouw in Lelystad.

Er is dit jaar in heel Nederland één geval van ringrot vastgesteld in een partij zetmeelaardappelen in Drenthe. Janssen: "We hebben de oorspronkelijke bron niet kunnen vinden. We vermoeden dat de ringrotbacterie al aanwezig was op het bedrijf."

Ook de maatregelen tegen bruinrot helpen. In sommige regio's is beregening van pootgoed met oppervlaktewater verboden om verspreiding van bruinrot te voorkomen. Janssen: "In 2011 hadden we het laatste geval van bruinrot in Nederland. Het beregeningsverbod wordt over het algemeen goed nageleefd. We hebben dit jaar zeventien overtredingen vastgesteld. Er zijn wel zorgen over overstromingen, zoals vorig jaar in het noordelijk deel van Friesland. De bruinrotbacterie kan zich verspreiden via overstromingen."

Of registreer je om te kunnen reageren.