Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Ik droom van tweejarige tarwe'

Lunteren – "Als je nou vraagt waarvan ik droom als het gaat om bodemstructuur, dan zeg ik: een tweejarige tarwe of nog liever een tweejarige vlinderbloemige, bijvoorbeeld sojabonen. Dat zou een geweldige stap voorwaarts zijn in de vermindering van de bodembelasting. Het scheelt bewerkingen, daarvan moet je er zo min mogelijk hebben."

Dat zei biologisch akkerbouwer Kees van Beek op het congres Grond om te Boeren, dinsdag in Lunteren. Van Beek doet veel om de bodem te ontzien. Hij gebruikt vaste rijpaden op 3,15 meter. Hij teelt in een zevenjarige rotatie twee jaar achtereen luzerne (vanaf 2014 drie jaar in een achtjarige rotatie). "Als graszaad tweejarig kan, moet dat ook met tarwe kunnen, is mijn inschatting. Soja zal moeilijker zijn, zeker als je dat zonder gentechnologie gedaan wilt hebben."

Laatste reacties

  • hendrikkerkhofs@telenet.be

    teel al 25 jaar tarwe na tarwe, laatste jaren ook zonder ploegen wel niet biologisch!

  • agratax2

    Volgens mij sterft tarwe af ik heb tenminste nog nooit een tarwe stoppel zien uitlopen zoals een graszaad stoppel doet. Maar zaaien zonder grondbewerking is geen punt meer, we kunnen eenvoudig tarwe in zaaien in de stoppel, zie het als doorzaai van gras. Hierbij kan met weinig vermogen een grote werk breedte worden gerealiseerd door aangepaste pneumatische zaaitechniek.

  • Hermen de Jong

    In de Flevopolders zie je regelmatig dat er 1:3 tarwe geteeld wordt waarbij de tarwe voor de winter ingezaaid wordt zonder te ploegen. Ben benieuwd hoe akkerbouwers aankijken tegen 6 of 7 jarig bouwplan waarbij tarwe als tweejarig gewas wordt geteeld, en welke voor- en nadelen zij zien. Het scheelt een grondbewerking omdat de stoppel 1 jaar kan blijven staan, maar het inzaaien van een groenbemester (beworteling, stikstofbinding etc.) is weer een jaar minder mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.