Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

'Guttatievocht uit mais slecht voor bijen'

Brussel - Maisplanten zweten water uit dat hoge concentraties neonicotinoïden kan bevatten. Dit water is schadelijk voor bijen. Volgens milieuorganisatie Greenpeace blijkt dat uit nieuw onderzoek.

Greenpeace heeft zogenoemd guttatiewater verzameld van maisplanten. De mais was behandeld met thiamethoxam en clothianidin. Greenpeace stelt dat het guttatiewater een hoog gehalte van deze neonicotinoïden bevat en dat bijen dood kunnen gaan als ze hier van drinken. Volgens de Europese voedselautoriteit Efsa is echter nog weinig bekend over het effect op bijen als ze dit uitgezwete plantenvocht opdrinken.

Sinds 1 december geldt een verbod in de EU op het gebruik van drie neonicotinoïden. De stof thiamethoxam wordt geproduceerd door Syngenta. De stoffen imidacloprid en clothianidin komen uit de fabriek van Bayer. De beide producenten voeren een gerechtelijke procedure tegen het verbod op hun neonicotinoïden, dat eerder dit jaar is ingesteld door de Europese Commissie. De Efsa concludeerde begin dit jaar dat bijen risico's lopen door neonicotinoïden. Maar de voedselautoriteit zegt ook dat er veel onzekerheden zijn om de risico's voor bijen goed te kunnen inschatten.

Laatste reacties

 • alco1

  Bij onderzoeken als van die van Greenpeace is vaak de uitkomst 'de vader van de gedachte'.

 • schoenmakers1

  ik zou een verbod willen dat bijen niet op mijn gewassen mogen komen, of heb ik daar ook al weer geen zeggeschap over

 • koster

  Je hebt gelijk alco1, maar ik denk ook dat het tijd is dat we eens goed gaan nadenken of dat gif de hele tijd links en rechts wel goed is. Dat gif is zeker goed voor de producten, maar is het ook goed voor de grond? Is het goed voor de eters van het gewas (mens en dier). Is het goed voor de boer? En bedenk dat er ook zoiets is als incubatietijd, denk maar aan de asbest. Van mij mogen al die soorten gif wel aan banden, want we kunnen zonder. En nee nu niet over mij heen vallen, ik weet van de geldkwestie, maar het is wel de gewenste richting voor de toekomst.

 • veldzicht

  Koster,In nederlandse mais wordt niets gespoten hooguit in het voorjaar een keer tegen onkruid, dus dat gif wat links en rechts maar wordt gespoten is wel wat overdreven ,daar gaan die bijen echt niet dood van.
  of ben jij ook van greenpeace?

 • tinus888

  @ veldzicht ik denk dat het hier gaat om maiszaad behandeling

 • koestal

  twijfelachtig onderzoek

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.