Akkerbouw

Nieuws 424 x bekeken

Frans graanareaal blijft stabiel

Parijs - Franse akkerbouwers zaaien deze winter vrijwel evenveel graan in als een jaar geleden. De zaai-omstandigheden zijn echter moeilijk door een zware grond en door de nasleep van de vertraging bij de oogsten van deze zomer.

Volgens de eerste schattingen van de statistiekdienst SSP van het ministerie van landbouw wordt in totaal 6,8 miljoen hectare wintergranen ingezaaid. Dat is dan slechts 80.000 hectare minder dan een jaar geleden. Zachte tarwe neemt daarvan 4,9 miljoen hectare voor haar rekening, ruim één procent minder dan vorig seizoen, maar wel vrijwel gelijk aan het vijfjaarlijks gemiddelde. Gerst komt met 1,15 miljoen hectare op jaarbasis een kleine procent hoger uit.

Verder zetten de Fransen dit seizoen net als vorige jaren rond de 384.000 hectare aan tricitale uit. Bij harde tarwe is echter sprake van een verdere daling met bijna 10 procent naar 289.000 hectare, dat is eenderde minder dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.