Akkerbouw

Nieuws 725 x bekeken

Finnen oogsten veel aardappels

Helsinki - De aardappeloogst in Finland is 27 procent groter dan vorig jaar, zo blijkt uit de statistieken van de overheid.

In totaal werd 620.000 ton gerooid met een gemiddelde hectareopbrengst van 28 ton. Dat was ruim 4,35 ton meer dan in 2012. Het gemiddelde voor 2003-2012 is 24,84 ton per hectare. De aardappelteelt vertoont qua areaal wel een langjarig dalende trend, maar blijft in grote lijnen toch in evenwicht met de binnenlandse vraag. "In jaren met goede oogsten wordt ook geëxporteerd, onder meer naar Duitsland en Zweden," zeggen de statistici erbij. De graanteelt in Finland is daarentegen een groeiende activiteit. Afgelopen seizoen werd volgens de definitieve cijfers 4,1 miljoen ton geoogst, waarvan 1,9 miljoen ton gerst. Daarvan is 413.000 ton brouwgerst en de rest voergerst. De tarweoogst wordt geraamd op 888.000 ton. De graanoogst pakte 13 procent omvangrijker uit dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.