Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

FAO: opnieuw recordoogst tarwe in 2014

Rome – De kans is groot dat de wereld volgend jaar weer een record aan tarwe oogst. De wereldvoedselorganisatie FAO baseert dat op de goede omstandigheden waaronder de wintertarwe op het noordelijk halfrond is gezaaid.

Bovendien is er een groter areaal ingezaaid dan vorig najaar. Veel akkerbouwers breiden de tarweteelt uit omdat de prijzen behoorlijk op peil zijn gebleven ten opzichte van voorgaande jaren. Tarwe levert volgens de FAO voor veel akkerbouwers in de wereld een beter saldo op dan andere gewassen.

Door regen is wel minder wintertarwe gezaaid in Rusland en in mindere mate ook in Oekraïne, stelt de FAO. Maar de FAO verwacht in de EU een stijging van 4 procent van het areaal wintertarwe. Ook in de VS, China en India is meer wintertarwe gezaaid. De FAO stelt dat de wintertarwe in de VS er uitstekend bij staat.

Eerder voorspelde de International Grains Council (IGC) ook een groei van het totale tarweareaal in de wereld. De IGC gaat uit van een areaal van 223 miljoen hectare. Dat is 1,4 procent meer dan dit jaar is geteeld.

De wereld oogst ook dit seizoen een record aan tarwe, stelt de FAO. De wereldvoedselorganisatie schat de oogst op 710,8 miljoen ton. Dat is veel meer dan de laatste prognoses van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA: 706,4 miljoen ton) en de IGC (698 miljoen ton). Deze oogstramingen zijn echter allemaal gemaakt voordat Australië en Canada hun nieuwste prognoses publiceerden. In beide landen is veel meer tarwe geoogst dan eerder gedacht. Dat zette de tarweprijzen woensdag onder druk op de termijnmarkt in Chicago.

De FAO schat de totale graanproductie in de wereld dit seizoen op 2.500 miljoen ton, inclusief rijst. Dat is 8,4 procent meer dan vorig seizoen. De wereld heeft niet eerder zo veel graan geoogst. Het vorige record dateert van 2011 toen 2.353 miljoen ton graan is geoogst. Door de grote oogst groeien de graanvoorraden in de wereld.

Laatste reacties

 • huisverkoop

  Net gezaaid en de opbrengst is al bekend,
  gekker kunnen ze het niet maken

 • huisverkoop

  Het weer is ook al bepaald

 • chila

  Wat je niet zaaid kun je niet oogsten.

 • info36

  Begint die ellende al weer.

 • trekker123

  Bij de FAO hebben ze er echt verstand van. Ben wel eens benieuwd hoe goed ze daar weten hoe groot de arealen zijn en waar die kennis op is gebaseerd. In Nederland zijn de cijfers van de mei-telling van 2013 nog maar nauwelijks bekend. Ook te gek voor woorden trouwens. Maar elders in de wereld zal dat wel heel wat beter geregeld zijn.Valt nog mee dat ze het van de mededingsautoriteit bekend mogen maken want het zou zomaar de consument met te dure graanproducten op kunnen zadelen omdat de speculanten voorkennis hebben over de markt. Maar ja, als je daar bij de FAO op kantoor zit moet je natuurlijk ook wat te doen hebben en vooral ook jezelf in stand zien te houden met belangrijke rapporten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.