Akkerbouw

Nieuws 1173 x bekeken

EU exporteert record aan graan

Brussel – De EU exporteert dit seizoen een record aan graan. De Europese Commissie schat dat 32,7 miljoen ton graan in 2013/2014 naar derde landen gaat. Het vorige record dateert van 2008/2009. Toen is 30 miljoen ton graan geëxporteerd. Het leeuwendeel van de export bestaat uit tarwe. Daarvan gaat dit seizoen 21 miljoen ton naar derde landen, verwacht de Commissie in de laatste graanbalans. Verder bestaat de export uit 7 miljoen ton gerst en 1 miljoen ton mais.

De grote export is mogelijk doordat Europa dit jaar veel graan heeft geoogst. De herziene oogstraming van de Commissie gaat uit van een bruto oogst van 304,3 miljoen ton (netto 301,5 miljoen ton). Dat is 1 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Het is de vraag of de Commissie de export niet te laag inschat. De schatting van de Commissie gaat uit van een export van 32,7 miljoen ton in 12 maanden. In de eerste 5,5 maand (t/m 19 december) van dit seizoen, dat 1 juli begon, is al 21,2 miljoen ton graan aan derde landen verkocht. Als de export in dit tempo zou doorgaan, dan komt die dit seizoen uit boven de 46 miljoen ton.

Door de grote oogst, importeert de EU minder graan. De invoer ligt nu op 5,8 miljoen ton. Dat was vorig seizoen tot en met half december 7,7 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.