Akkerbouw

Nieuws laatste update:5 dec 2013

Duitse suikerproducenten krijgen meeste geld van EU

Berlijn – De Duitse suikerproducenten verwachten 80 miljoen tot 100 miljoen euro terug te krijgen van de Europese Commissie. Daarmee ontvangt Duitsland het grootste bedrag terug binnen de EU. Dat meldt de Duitse nieuwssite Agrarheute.

De suikerproducenten in Oostenrijk verwachten enkele tientallen miljoenen euro's te krijgen uit Brussel. Daarvan gaat 58 procent naar de (ex-)bietentelers en 42 procent naar de suikerproducenten. Cosun verwacht ongeveer 30 miljoen euro te krijgen, inclusief rente. Daarvan gaat ongeveer 13 miljoen euro naar de (ex-)bietentelers. De suikerproducenten berekenden de heffing op hun eigen manier door in de bietenprijs.

De terugbetaling is een gevolg van een uitspraak van het Europese Hof. Dat bepaalde vorig jaar dat Brussel de suikerheffing, die is opgelegd van 2001/2002 tot en met 2005/2006, te hoog berekende. Brussel moet de te veel betaalde heffing terug betalen aan de suikerproducenten, inclusief misgelopen rente. De producenten moeten dat deel van de heffing dat is verrekend in de bietenprijs, terug betalen aan de akkerbouwers die in die jaren bieten teelden. Totaal betaalt de Commissie 295 miljoen euro plus 50 miljoen euro aan rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.