Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

China: miljoenen hectares te vuil voor graan

Peking - Ongeveer 3,3 miljoen hectare van de landbouwgrond in China is te vervuild om er graan en andere gewassen op te laten groeien. Dat heeft onderminister van Landbouw en Natuurlijke Hulpbronnen Wang Shiyuan maandag gezegd.

De snelle groei van het aantal bedrijven en de verstedelijking hebben geleid tot de vervuiling van een gebied zo groot als België.

Zo ontdekten inspecteurs dit jaar in de stad Guangzhou een veel te hoge hoeveelheid cadmium in rijst die was geteeld in Henan, een provincie waar veel metaalbedrijven staan. Veel chemische fabrieken, metaalbedrijven en andere vervuilende bedrijven staan dicht bij landbouwgrond.

Wang zei dat de regering in Peking 'tientallen miljarden yuan' per jaar wil uittrekken voor projecten om vervuild land voor landbouw geschikt te maken en de verontreiniging van ondergrondse watervoorraden tegen te gaan. De voedselvoorziening en de -veiligheid behoren tot de belangrijkste problemen waaraan de Chinese regering het hoofd moet bieden. Peking wil zeker 120 miljoen hectare land voor de landbouw reserveren. De sanering van vervuilde grond maakt deel uit van dat beleid. Onderzoekers van de staat hebben gezegd dat mogelijk 70 procent van het landbouwareaal niet schoon is.

Eén reactie

  • ed12345

    Dat opschonen zal niet meevallen in een land waar staal makene en verwerkende bedrijven als en echte wildgroei uit de grond oprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.