Akkerbouw

Nieuws 981 x bekeken

Aviko wil verder groeien in China

Steenderen – Aviko breidt de vlokkenfabriek in China uit. De Chinese fabriek, waar vlokken voor lokale en internationale afnemers worden gemaakt, loopt tegen capaciteitsgrenzen aan.

De aardappelverwerkende Cosun-dochter heeft hiertoe een intentieverklaring getekend met de lokale overheid van Minle County in de provincie Gansu.

Aviko verwerkt sinds 2008 in een joint venture aardappelen in China, omdat het kansen zag in de sterk groeiende markt voor aardappelproducten. Sindsdien heeft het bedrijf zijn positie in het Aziatische land opgebouwd en versterkt.

Telers leveren afland de aardappelen en Aviko slaat ze op. De lokale Chinese overheid bevordert de aardappelteelt door subsidie op pootgoed en mechanisatie te verstrekken.

In de provincie Gansu, waar Zhangye in ligt, is de werkende bevolking voor 80 procent afhankelijk van de landbouw. De meeste akkerbouwers telen slechts enkele hectares aardappelen. Telers met arealen van 20 hectare behoren tot de grote, meldt Aviko in de verklaring.

Door in te zetten op schaalvergroting en productieverhoging streeft de Chinese overheid er volgens Aviko naar om de aardappelteelt in het gebied te laten groeien. Daarom wil ze de samenwerking met Aviko uitbreiden, stelt het bedrijf in Steenderen.

De taakverdeling in de samenwerking blijft volgens de verwerker zoals die is: Aviko is verantwoordelijk voor de productie en de winstgevende afzet van de geproduceerde vlokken, de Chinese overheid blijft de aardappelteelt stimuleren. Door hoge kwaliteit vlokken af te leveren, kan de Lokale landbouw zich verder ontwikkelen, is de redenering.

Of registreer je om te kunnen reageren.