Akkerbouw

Nieuws 2714 x bekeken 3 reacties

Analisten verdeeld over tarweprijs in 2014

Brussel –De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verwacht een daling van de tarweprijzen. De Rabobank verwacht een stabiele tarweprijs.

Morgan Stanley gaat uit van goede oogsten in het nieuwe seizoen 2014/2015. De Russische overheid verwacht een goede oogst. De Europese Commissie verwacht weinig uitwintering van wintergraan in december. Veel wintergraan heeft zich de laatste weken dankzij het zachte weer zo goed ontwikkeld in de EU en Rusland, dat het wel wat vorst kan weerstaan. Dat vergroot de kans op een goede oogst volgend seizoen.

De verwachte prijsdaling is te zien aan de notering van het septembercontract op de termijnmarkt in Chicago. Dat noteerde begin deze maand nog bijna 7 dollar per bushel (187 euro per ton). Afgelopen maandag wilden handelaren nog $6,38 (170 euro per ton) betalen voor dit contract voor de nieuwe oogst. Dat is een daling van 9 procent.

De Rabobank gaat uit van een stabiele tarweprijs volgend jaar. Er is dit seizoen weliswaar 8 procent meer tarwe geoogst dan vorig seizoen. En de dalende maisprijs drukt ook de tarweprijs. Maar de voorraden in de grote exporterende landen is de laatste jaren afgenomen. Dat heeft een prijsopdrijvend effect, schrijft de bank in de Outlook 2014.

De Rabobank verwacht wel een daling van de maisprijs. Er is dit seizoen erg veel geoogst waardoor de voorraden zijn gegroeid.

Verder constateert de bank dat de graanprijzen minder hard schommelen dan een paar jaar geleden. Ook in 2014 verwachten de Rabo-analisten een evenwichtige graanmarkt. Vraag en aanbod zijn beter in balans.

Laatste reacties

 • info36

  Wat een helderzienden allemaal.

 • biertje

  Op dit moment tarwe prijs australie 20 eurocent geleverd op trein wegens zeer slechte opbrengsten door bijna heel het land op 5 procent na ,en dit is geen prognose.

 • Eskamp

  Heel knap dat Morgan stanley verwacht dat de oogst voor 2014/2015 goed zal worden.
  Kennelijk weten ze dan ook hoe het weer er uit ziet voor deze lange periode.
  Lijkt mij goed deze informatie wereldkundig te maken zodat we allemaal weten wat voor weer het wordt in heel 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.