Akkerbouw

Nieuws 1419 x bekeken

Agrico wil coöperatie aanpassen

Emmeloord – Coöperatie Agrico wil een nieuw bestuursmodel invoeren. Daarbij krijgen de leden meer te zeggen over de coöperatie.

Dat zegt directeur Jan van Hoogen in een interview met Boerderij Vandaag. "De leden hebben twee rollen. Ze zijn eigenaar van de coöperatie en tegelijk leverancier aan de dochterbedrijven. Daarnaast heeft de raad van beheer nu drie taken. Ze verzorgt het toezicht op de bedrijven van Agrico. Ze praat over coöperatiezaken en de raad gaat over het financiële reilen en zeilen van de coöperatie. Dat gaan we uit elkaar trekken en duidelijker structureren."

Agrico wil een raad van commissarissen aanstellen die toezicht houdt op de bv's van de coöperatie. Van Hoogen: "En we gaan weer een bestuur benoemen. Die regelt samen met de ledenraad alle coöperatiezaken, zoals investeringen of overnames. De ledenraad blijft het hoogste orgaan. En we gaan een poolcommissie instellen die gaat over de financiële gang van zaken, zoals opzakvergoedingen. Het blijft zo dat de leden de aardappelen leveren en dat de dochterbedrijven die verkopen. Maar de leden houden als eigenaar een rol in de ledenraad. Ze krijgen als leverancier een rol in de poolcommissie. We hebben hier het afgelopen jaar met onze leden over gepraat. Volgend jaar besluit de ledenraad."

Van Hoogen constateert dat Agrico hiermee terug gaat naar een oude coöperatieve structuur. "Agrico krijgt weer een bestuur, net als vroeger, dat samen met de ledenraad alle ledenzaken behartigt."

Bij ForFarmers is een omgekeerde beweging gaande. Die coöperatie zet het bedrijf op afstand en het bedrijf gaat naar de beurs. Van Hoogen: "Agrico gaat eigenlijk terug naar een coöperatievorm die we vroeger kenden." Zie akker

Of registreer je om te kunnen reageren.