Akkerbouw

Nieuws

4 procent bieten nog niet gerooid

Dinteloord - Nog 4 procent van het areaal bieten moet worden gerooid. Vorige week was dat nog 10 procent, meldt bietenverwerker Suiker Unie. Er staat nog 3.000 hectare bieten in de grond. Die 4 procent nog te oogsten bieten is gelijk aan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Na een moeizame campagne verwacht Suiker Unie dat nagenoeg alle bieten zullen worden gerooid. De weersvooruitzichten zijn namelijk gunstig. Het blijft overwegend droog en er wordt geen vorst verwacht.

Suiker Unie heeft inmiddels bijna 70 procent van de bieten verwerkt. De verwachting is dat half januari de campagne kan worden afgerond. De bieten moeten dus nog maximaal vijf weken worden bewaard. Veel bietenhopen zijn afgedekt met vliesdoek. Het vliesdoek voorkomt dat er neerslag in de hoop valt, maar is wel luchtdoorlatend. Suiker Unie meldt dat bij afgedekte hopen ventilatie belangrijk is vanwege de vrij hoge temperaturen. Bieten die boven de 8 graden worden bewaard, gaan snel in kwaliteit achteruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.