Akkerbouw

Nieuws

Winst Brits suikerbedrijf onder druk

Londen - AB Sugar, de suikerdivisie van voedingsconcern ABF, heeft in het boekjaar tot half september de winst met 15 procent zien afnemen naar 513 miljoen euro. De omzet bleef met ruim 4,3 miljard vrijwel stabiel vergeleken bij het voorafgaande boekjaar.

ABF verwacht dat de winst bij suiker de komende tijd verder onder druk komt door het afschaffen van het EU-suikerbeleid, maar tekent daarbij aan dat AB Sugar een goede uitgangspositie heeft voor die nieuwe marktsituatie.

De onderhandelingen met de Europese klanten over de suikerprijzen voor 2013/14 verlopen moeilijk, aldus ABF. ''Er is meer suiker beschikbaar door het omzetten van niet-quota naar quota-suiker, extra quota voor invoersuiker en lagere wereldsuikerprijzen. Daarbij komt dat de concurrentie is toegenomen doordat andere Europese producenten vooruitlopend op de beleidsverandering kijken naar nieuwe marktmogelijkheden. Die beide factoren zorgen voor een neerwaartse druk op de suikerprijzen in de EU. De markt is zich snel aan het aanpassen aan de situatie na 2017.''

AB Sugar meldt verder dat de suikeroogst in Spanje lager uitviel, terwijl de Zuid-Afrikaanse dochter Illovo een iets hogere productie realiseerde. In China vertoonde de opbrengst een gemengd beeld maar stond de winstgevendheid onder druk.

ABF als geheel heeft een uitstekend boekjaar achter de rug, aldus topman George Weston. De omzet ging met 9 procent omhoog naar bijna 16 miljard euro, terwijl de winst voor belastingen 13 procent hoger uitkwam op bijna 1,3 miljard. Van die omzet is inmiddels 5 miljard afkomstig van kledingketen Primark dat de verkopen, mede dankzij veel nieuwe zaken, ook met 22 procent zag toenemen. De agrarische divisie, die onder meer handelt in veevoer en de graanhandel Frontier omvat, kwam met een omzet van 1,65 miljard 11 procent hoger uit. Wat levensmiddelen, waaronder brood, betreft werd met 4,5 miljard 3 procent meer omgezet. Dankzij het wegvallen van herstructureringskosten ging de winst hier met een kwart omhoog naar 273 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.