Akkerbouw

Nieuws 1461 x bekeken 1 reactie

Wanbetaler Egypte drukt rendement HZPC

Joure – Pootgoedhandelshuizen zijn vorig jaar geld kwijt geraakt aan de levering van pootaardappelen aan Egypte. HZPC heeft daardoor in boekjaar 2012/2013 een voorziening moeten treffen van ongeveer 9 miljoen euro. Ook Agrico kreeg niet alle leveringen aan Egypte betaald. De handelshuizen hebben maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Bij HZPC gaat het om één afnemer die wel aardappelen kreeg, maar niet betaalde. Directeur Gerard Backx zegt dat HZPC maatregelen heeft genomen. "Wij leveren alleen aan Egypte als we voldoende zekerheid hebben dat er wordt betaald."

Backx heeft goede hoop dat de vordering alsnog wordt betaald. "We hebben een nieuwe afnemer in Egypte. Die heeft de vordering overgenomen en betaalt het bedrag in termijnen aan HZPC. We hebben de eerste betaling al ontvangen. We hebben goede hoop dat we al het geld ontvangen. Maar dan moet het politieke klimaat wel rustig blijven en het bankwezen goed blijven functioneren."

Door de voorziening zakte het netto-resultaat van HZPC vorig boekjaar naar 1 miljoen euro. Als de voorziening niet nodig was geweest, dan had HZPC tegen de 8 miljoen euro winst geboekt. Dat was dan het één na beste beste netto-resultaat ooit geweest.

HZPC realiseerde in boekjaar 2012/2013 een rendement op het eigen vermogen (ROI) van 2,6 procent. Het pootgoedhandelshuis streeft naar een rendement op het eigen vermogen van minimaal 8 procent. Het rendement is lager, vanwege die voorziening. Die brengt HZPC niet in moeilijkheden, blijkt uit het jaarverslag. De gemiddelde ROI over de boekjaren 2008/2009 tot en met 2012/2013 bedraagt 13,3 procent.

Ook in Libië is het onrustig. De export van pootgoed begint rond deze tijd. Backx: "Het banksysteem blijft goed werken in Libië. Onze afnemers krijgen nog steeds kredietbrieven, zodat leveranciers er redelijk zeker van zijn dat ze hun geld krijgen."

Ook de export naar Syrië blijft doorlopen. Backx: "Het is een puinhoop in dat land. Het banksysteem werkt niet goed meer. Er is geen verbod van de VN, de EU of Nederland om te handelen met Syrië. Maar het is wel een probleem dat veel banken de export niet meer faciliteren. Afnemers daar moeten eerst betalen voor wij pootgoed leveren. Syrië blijft pootgoed importeren. Het land heeft uitgangsmateriaal nodig voor zijn voedselvoorziening."

Backx verwacht de grootste verandering bij Algerije. "Dat land kocht vorig seizoen 150.000 ton pootaardappelen in Europa. De grote aardappelproductie drukte de prijs. Daardoor koopt Algerije dit seizoen hooguit 100.000 ton pootgoed in Europa."

Ook Agrico heeft niet altijd geld ontvangen voor de leveringen van pootaardappelen aan Egypte, zegt directeur Jan van Hoogen. Van Hoogen wil nog niet zeggen hoeveel geld Agrico misloopt. "We presenteren in december onze jaarcijfers. Maar het is absoluut niet in de mate waarin HZPC daar last van had. We hebben andere betalingsafspraken gemaakt met afnemers in Egypte."

Eén reactie

  • mts Harmes

    een koekje van eigen deeg,alsof hzpc zich wel altijd aan de afspaken houd.

Of registreer je om te kunnen reageren.