Akkerbouw

Nieuws 2536 x bekeken 9 reacties

Vlassaldo €200 beter dan dat van wintertarwe

Doetinchem - Vezelgewassen kunnen na een paar moeilijke jaren de concurrentie met graan weer aan. Voorraden zijn weggewerkt en de prijs trekt aan.

Het vlassaldo kan met de huidige prijsverhouding concurreren met dat van tarwe. Uitgaande van een meerjarige gemiddelde opbrengst van 1.000 kilo zaad, 1.350 kilo lange vezel en 1.050 kilo korte vezel en de huidige prijzen levert dat een saldo van 1.152 euro per hectare. Dat is ruim 200 euro meer dan een wintertarwesaldo op kleigrond.
Vezelgewassen leken 10 jaar geleden een mooi alternatief voor graan. Door de lage graanprijzen zagen telers granen in het bouwplan meer als een noodzakelijk gewas binnen de vruchtwisseling dan als een saldo gewas. De teelt van vezelgewassen, met een aan het gewas gekoppelde EU-premie, was een goed alternatief. De ontkoppeling van de EU-steun samen met hogere graanprijzen verzwakte vervolgens de concurrentiepositie van de vezelgewassen. Inmiddels is die situatie qua saldo dus weer bijgedraaid ten gunste van vlas, zo blijkt uit de becijfering in weekblad Boerderij van dinsdag 5 november.
Tegenover een hoger saldo van vlas staat wel een hoger risico, door de lange veldperiode nodig voor het roten is de teelt meer afhankelijk van het weer. Ook de zaad en vezelopbrengsten zijn meer seizoensafhankelijk dan die van graan.  
Wat betreft afzet ziet Van de Bilt voldoende perspectief. De teelt kan wat hun betreft weer opschalen. Door de aantrekkende grote economieën in India en China stijgt de vraag naar de grondstof voor linnen weer. De voorraden die de laatste jaren de prijs drukten zijn weggewerkt.
Op veenkoloniale gronden en zandgronden kan vezelhennep qua saldo de concurrentie aan met graan. Een stro opbrengst van 8 ton voor een prijs van 132 euro per ton levert een saldo van bijna 900 euro per hectare. Om voor gerst op eenzelfde saldo uit te komen moet dit bij de huidige prijzen al 7 ton per hectare opbrengen.

Laatste reacties

 • ed12345

  wil dt zeggen dat we in de toekomst weer die breed geladen vlas camions uit het noorden richting belgie tegen gaan komen Vond het vroeger altijd een indrukwekkend gezicht

 • agratax2

  Ed. Ik denk het niet, de noordelijke zandboeren zijn geen vlas gewend. Ik zie eerder een uitbreiding in Frankrijk, waar de boeren de teelt beheersen en de mechanisatie in huis hebben. Qua afstand naar Zeeuws Vlaanderen of Vlaanderen maakt het in afstand en tijd weinig uit.

 • Tiny1946

  Nu de EU steun verdwenen is kan het niet meer uit dat de boer vlas kan zaaien , de verwerkings kosten zijn veel te hoog

 • vdc 123

  De breed geladen vrachtauto's behoren tot het verleden. Nu zijn het rollen 3 hoog geladen en netjes binnen de 2,55meter. Deze rollen wegen dik 250 kg. Iedere vracht auto kan 2 ha laden. Als je goed vlas het heb je zoals deze zomer tot 40 rollen per Ha. Op tijd zaaien is op tijd plukken en op tijd oprapen. Ideaal is laatste week of eerste twee weken van april zaaien indien mogelijk. Vlas staat normaal 100 dagen op het veld.

 • ed12345

  VDC dus de uitzondering voor los geladen veldgewassen bestaat niet meer, ook wel logisch met het tegenwoordige verkeer Hier in oost Canada is vlas als vezel gewas ook verschillende keren geprobeerd met enkele Belgen als teeltbegeleider maar tot twee x toe zijn de opkopende bedrijven (chinezen) met de ochtend zon verdwenen dus de meeste boeren weinig of geen geld gezien Tijdens de WW2 was hier een bloeiende vlasteelt voor de kleding en uitrusting van het leger is mij vereld
  In west Canada wordt het geteelt voor het zaad en wordt de achtergebleven vezel meestal op het land verbrand

 • agri2

  Zoveel extra risico en werk en dan noemen ze het met 200 euro meer dan graan een aantrekkelijk gewas, dat zou toch zeker 1000 euro meer moeten zijn.

 • trekker123

  Met dat werk valt het wel mee voor de teler. Een keer zaaien en een paar keer spuiten. Maar we hoeven ons nergens druk om te maken, het is echt niet zo dat er opeens in de markt ruimte is voor een aantal duizenden hectaren vlas extra. De tijd dat vlas nog los werd vervoerd is voorbij dus al of geen uitzondering voor losse veldgewassen hoeven we ons ook niet meer druk om te maken. Balen, rond of vierkant worden gerekend tot de gewone lading en niet tot los veldgewas.

 • ed12345

  trekker 123 hier werd het ook geperst we leven niet meer in een tijd dat er nog veel met de hand versjouwd wordt maar vond het vroeger altijd wel een mooi gezicht

 • Tiny1946

  Die paar honderd eu per ha is te verwaarlozen de Van de Bilt vlas kon beter zijn mond houden die heeft al lijken genoeg gemaakt met zijn vlasboeren kijk daar mee uit die schrijft voor zijn eigen zaak en drukt de boer de grond in

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.