Akkerbouw

Nieuws 2599 x bekeken

Vijf rassen Agrico op rassenlijst

Emmeloord – Agrico krijgt dit jaar vijf nieuwe aardappelrassen op de rassenlijst. Het ras Carolus is geschikt voor de biologische teelt omdat het resistent is tegen phytophthora.

Er zit ook een roodschillig ras bij dat meer is bedoeld voor de hobbytelers. Een ander ras betreft een vroeg roodschillig ras voor de consumptie. De andere rassen zijn een vroeg geelvlezig fritesras en een witvlezig fritesras.

Directeur Jan van Hoogen stelt dat Carolus nog beter scoort op phytophthora-resistentie dan Toluca, dat al langer wordt geteeld. "De resistentie van Carolus is breder. Dat verkleint de kans dat phytophthora de resistentie doorbreekt. Volgend jaar komt het nieuwe phytophthora-resistente ras Alouette op de rassenlijst."

Het ras voor de hobbytelers lijkt op oude rassen als Bildtstar, Eigenheimer en Irene, zegt Van Hoogen. "Het heeft een sterkere smaak dan de moderne rassen. In Scandinavië, Polen en de Baltische staten houden mensen van stevig smakende aardappelen. We gaan wel pootgoed telen voor deze afzetmarkten, maar niet voor de Nederlandse consumptietelers. De mensen in Nederland eten steeds minder van dergelijke aardappelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.