Akkerbouw

Nieuws

VS gaat productie biobrandstof verlagen

Washington – De VS gaat minder ethanol mengen door fossiele brandstoffen. Hoeveel is nog niet duidelijk.

Het is voor het eerst sinds 2007 toen de bijmengverplichting werd ingesteld, dat de jaarlijkse hoeveelheid geproduceerde biobrandstof daalt.

De Environmental Protection Agency (EPA) stelt aan het eind van ieder jaar vast hoeveel biobrandstof het jaar erop moet worden geproduceerd. Het overheidsbureau kondigde aan de productienorm voor 2014 te verlagen. Volgens de EPA kunnen de automotoren en de tankstations brandstof aan met maximaal 10 procent ethanol. Bovendien hebben de consumenten geen duidelijke voorkeur voor een hoger gehalte aan biobrandstof in de benzine. Volgens The New York Times klagen pompstationhouders over dure installaties die ze aanschaffen voor de biobrandstof, maar dat die weinig worden gebruikt.

De EPA heeft verschillende scenario's opgesteld voor de verlaging. Belanghebbenden moeten binnen zestig dagen reageren. De organisatie van biobrandstofproducenten, de Advanced Ethanol Council, is tegen de verlaging. Ook de maistelers zien dat niet zitten. Vorig seizoen is 43 procent van alle mais in de VS verwerkt tot ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.