Akkerbouw

Nieuws

USDA-prognose drukt tarweprijs verder omlaag

Washington – De tarweprijs daalde vorige week 2,7 procent op de termijnmarkt in Chicago. De notering van het eerstaflopende termijncontract (december) sloot vrijdag op $6,496 per bushel (178 euro per ton). Dat is de laagste stand in anderhalve maand.

De daling wordt veroorzaakt doordat de beschikbaarheid van tarwe groter is dan gedacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dit seizoen 2013/2014 een wereldproductie van 706,4 miljoen ton tarwe. Het verbruik schat USDA in de laatste Wasde-prognose op 703,5 miljoen ton. Het verbruik van tarwe daalt omdat mais veel goedkoper is geworden. Veel afnemers schakelen over van tarwe op mais. Doordat de productie van tarwe groter is dan het verbruik, groeien de voorraden in de wereld. Dat drukt de prijs.

Bovendien konden de akkerbouwers in Rusland en Oekraïne volop wintertarwe zaaien. Daardoor liepen ze de achterstand wat in die was ontstaan door de natte herfst.

USDA schat de maisoogst flink hoger in dan in september. Het verbruik stijgt ook, maar desondanks groeien de maisvoorraden in de wereld met ruim 30 miljoen ton op een verbruik van 933,4 miljoen ton. Dit gegeven drukt de maisprijs. De notering in Chicago staat nu op het laagste niveau in 38 maanden.

USDA verwacht ook een grotere sojaoogst dan voorspeld in september. Maar omdat het verbruik ook groeit, krimpen de voorraden in de wereld. Toch stijgen de noteringen van sojabonen in Chicago. Dat komt vooral doordat China erg veel sojabonen koopt in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.