Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Tarweprijs structureel hoger'

Antwerpen – De tarweprijs blijft op een structureel hoger niveau dan een paar jaar geleden. Dat komt vooral doordat de wereldbevolking groeit in landen die weinig tarwe verbouwen. Ook neemt de welvaart toe in de wereld, waardoor het verbruik toeneemt.

De US Wheat Associates, de marketingorganisatie van Amerikaanse tarwe, constateert dat de wereld dit seizoen 2013/202014 een record verbruikt van 707 miljoen ton tarwe. De wereldproductie bereikt ook een record van 709 miljoen ton, zei marketingspecialist Rutger Koekoek van de US Wheat Associates op een bijeenkomst in Antwerpen. "Doordat het verbruik net zo hard groeit als de productie, groeien de voorraden nauwelijks. Je ziet dan ook dat de stocks-to-use-ratio aan het eind van dit seizoen nog maar 25 procent is. Deze verhouding tussen eindvoorraad en verbruik is een belangrijke graadmeter voor de tarweprijs. De ratio daalt al vijf jaar achter elkaar."

Dat de vraag naar tarwe toeneemt, is terug te zien in de wereldhandel. Het zou Koekoek niet verbazen als de wereld dit seizoen een record aan tarwe verscheept. "Dat komt vooral doordat China veel tarwe moet importeren omdat de oogst daar tegen valt. Maar ook andere landen importeren veel tarwe. Je ziet dat de wereldbevolking vooral groeit in landen die zelf weinig tarwe verbouwen."

Door de grote vraag naar tarwe hebben de Verenigde Staten dit seizoen tot en met oktober 39 procent meer tarwe geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig seizoen. Koekoek: "De voorraad tarwe in de VS is in vijf jaar met 40 procent gedaald. De EU exporteert dit seizoen een record aan tarwe. En het handelsblok begon dit seizoen met de kleinste tarwevoorraad ooit."

De groei in de wereldhandel beïnvloedt de prijs, verwacht Koekoek. "De tarweprijs blijft op een structureel hoger niveau dan een paar jaar geleden."

Laatste reacties

 • ed12345

  Ik blijf er van overtuigd dat de lage mais prijzen de andere granen mee omlaag trekken Dit verhaal is goed voor de banken dan worden die weer wat makkelijker

 • Hanne-Lise

  Ook niet de eerste keer dat er zo gepraat word
  We wachten af

 • henk 60

  Leuk op naar de 300 euro per ton. Gaat de rest ook naar boven worden we eindelijk eens betaald voor al het werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.