Akkerbouw

Nieuws

Soja duurder ondanks groot overschot

Washington – De sojaprijs blijft op peil, ondanks dat de wereld dit seizoen veel meer soja produceert dan verbruikt.

De notering van het eerst aflopende termijncontract (levering januari 2014) steeg vrijdag op de termijnmarkt in Chicago naar het hoogste niveau in twee maanden.

De stijging is onverwacht. De wereld oogst dit seizoen een record van 284 miljoen ton sojabonen. Terwijl het verbruik zeker 14 miljoen ton kleiner uitvalt. Daardoor groeien de voorraden in de wereld en dat zou de prijs moeten drukken. Bovendien oogsten de akkerbouwers in de VS volop sojabonen. Dat heeft normaal een negatief effect op de prijs.

Soja wordt echter duurder doordat China veel sojabonen koopt in de VS. De China Grains Reserves Corporation, het overheidsbureau dat de staatsvoorraden beheert, meldde dat het tot april sojabonen koopt om de voorraden aan te vullen.

Daarnaast is de veestapel gegroeid in de VS. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) telt de VS nu 10 procent meer vee dan een jaar eerder. Vorig jaar kromp de Amerikaanse veestapel doordat mais en ruwvoer erg duur waren vanwege tegenvallende oogsten door droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.